Spis Din Have Bloggen

Skrevet af: Erik Grove-Stephensen
Plantelys i drivhuset

Så skete det, jeg fik endeligt et plantelys.

En kær kollega gav mig en ufoplantelampe i 50. års gave. Den giver et fantastisk lys, som mine chili elsker. Der er nu så meget naturligt lys, så lampen giver ekstra lys i de første mørke timer.


Nu skal jeg lige have det til at hænge det rigtige sted, men for pokker hvor det virker i den mørke sommer vi har haft.

 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-Stephensen
Plantelys i drivhuset

Så skete det, jeg fik endeligt et plantelys.

En kær kollega gav mig en ufoplantelampe i 50. års gave. Den giver et fantastisk lys, som mine chili elsker. Der er nu så meget naturligt lys, så lampen giver ekstra lys i de første mørke timer. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-Stephensen
Drivhus eller spirekasse.

Jeg købte et lille altandrivhus til terrassen. Det var den størrelse vi kunne blive enige om, og der er plads til den tomatplante og en reol med plantebakker.

Jeg købte det i Jem og Fix til 8-900 kr, og lavede selv en sokkel i træ.

Desværre var to glas i stykker, men butikken i Holbæk gav mig en ny pakke glas. Så nu er jeg sikret, hvis der skulle komme en fodbold forbi.

Der er allerede chilier i huset, og de vokser og nyder livet. Glæder mig så meget til at plukke frugterne.0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-Stephensen
Jordbehandling og klargøring af bede

Efter vinter kommer vår, og det betyder, at bedene skal klargøres.

Vores bed med rester af grønkålen, som vi brugte hele vinteren

Vores krydderurtebed ser heller ikke godt ud

Vores lange grønssagsbed med rester af sidste års planter

For at klargøre bedet, skal man bruge en greb. Her dukkede de sidste kartofler op, som troede at de kunne undgå vores gryde :)

Det færdige grønsagsbed.

Først gennem gravede jeg det med greben, og blandede indholdet af en halv kompostbeholder i jorden.

Så fik det en tur med kultivatoren for at nedbryde de store knolde, og finde planterester som skal i komposten.

Og til sidst med riven, så der blev planeret.

Det betyder at bedet er klar til såning

Den komplette værktøjskasse:

Rive, kultivator, skovl, greb og trillebør0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-Stephensen
Forspiring af sommerens chilier

Nu er det på tide at forspire

Vi er gået i gang med chilier og snackpeber. De er nemme, at får til at spire.

Start med at fugte et stykke vat. Det må ikke være drivvådt, som pres overskydende vand af.

Læg dine frø på vattet, og læg vattet forsigtigt i en frysepose. Luk posen løst. 

Læg alle poser i en bakke, med frøene opad.

Dæk bakken med plastik, gerne en sort affaldspose,

I løbet at 2 uger, vil du se de levedygtige frø spire. Når de er spiret skal de prikles over i en 10 cm potte, men stadig dækkes af plastik.

God fornøjelse0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2014
Vinterklar have

Tiden er kommet hvor man trækker indendørs, det er blevet køligere, og meget mørkere. Det betyder ikke at der ikke r opgaver, der skal løses i haven.

Det vigtigt at fjerne ukrudtet nu, så er der mindre til foråret. Brug helst en greb frem for et skuffejern, fordi du får rødderne med. Vi kan ikke regne med at frosten klarer tingene for os, specielt i den tid hvor det bliver varmere.

Der tid til at lægge løg, så de er klar til at komme op i foråret. Eksperimenter lidt med mønstre og former når du lægger dine løg, bl.a. ser det fantastisk ud når løgplanterne kommer op i græsplanen. Skriv en tekst eller læg en flot form, som dine løg skal ligge i.
Efteråret er også den tid hvor du skal plante og omplante dine træer og buske. Det er en god ide at plante i efteråret, fordi dine træer og buske vil få tid til at få dannet et godt rodnet, bl.a. fordi jorden stadig væk er varm og våd. Det vil give et forspring til foråret, i forhold til planter der er plantet i foråret.

I for mange haveejere er dette også tiden at få ryddet op i haven,  men gør dig selv og din have en tjeneste, ved at lader små bunker af blade ligge i hjørnerne af haven eller under træerne, hvor bl.a. pindsvinet kan holde til.  Pindsvinet er blandt sneglens værste fjender.

Og så er der er intet så godt, som at stå med en kop kaffe i hånden i ens varme stue og kigge ud for ens vinterklare have.

God fornøjelse.
0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2014
Og hvordan er sommeren gået?

Det har været en sommer med masser af sol, varme og regn. Så vores udbytte har i nogle tilfælde været godt, og andre meget skuffende.

Vores krydderurtehave har givet os friske krydderurter, især basilikum, syre, løvstikke og hvad vi havde brug for. Vi har høstet og frosset mange poser med krydderurter til vinteren.

Vores grønkål blev sat tilbage pga for meget vand, men den skal nok nå det til vinter.

Vores blomkål er små, men smager fantastisk godt.

Rødkålen er smuk, men fik ikke dannet hoveder. Så den skal bruges som pyntekål.

Der er masser af æbler i år. Vi er i gang med at lave æblemos og saft af de mange æbler. En stor del er ikke så pæne pga. skadedyr, men passer fint som mos.

Vi har samlet alle blåbærplanter i et bed. Næste år skal der bare være blåbær, blåbær og blåbær.

'

Vi mistede den ene høne i sommeren. Den lå død i hønsehuset en morgen. Der har ikke været en ræv på besøg, så hvad den døde af, ved vi ikke.

Vores japanske kastanje har givet et kæmpe udbytte i år. Det er første år den giver noget, så der skal ristes kastanjer.

Nu skal der bruges tid på, at finde ud af hvad der skal dyrkes næste år.0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2014
Sikke en sommer

Sikke en sommer. Vi har tilbragt sommeren i Kirke Saaby, og det var et godt valg.

Sommeren har været usædvanlig varm, og det er gået ud over mange planter. Vi har vandet lidt, men har generelt den holding, at haven og græsset ikke skal vandes. Kun vore grønsager og potter er blevet vandet regelmæssigt.

Stikkelsbæren er blevet 'træt' af varmen.

Alle vore bær har haft et godt år. Bare se de flotte brombær.

Vi har ikke tyndet ud i æblerne, for der kommer jo nok en 'æbleryster' i sensommeren.

Hønserne har luget ukrudt i grønsagsbedet. Rødkålen er lidt tilbage, men kommer fint nu.

En del af sommeren er gået med at male hus. Kedeligt arbejde, men mon ikke vi bliver glade for et farveskift fra skifer til hvid? Og huset trængte :)

Fortsat god sommer.

 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2014
Ukrudsbekæmpelse

Det er meget populært at bruge en gasbrænder, ukrudsdug eller diverse kemiske ukrudsmidler. Men der er meget billigere alternativer, som du kan bruge.

Ukrudsdug bruges til at forhindre ukrudt i at spire nedenfra. Fordelen er, at så skal man bare tage det løse ukrudt, der kommer med vinden.

Men i stedet for at bruge mange penge på en kunstig ukrudsdug, kan du bruge aviser. Læg et tyndt lag aviser ud, og hvis du vander den let, bliver de liggende. Du kan lægge et tyndt lag træflis over aviserne, så du dækker dem.

Vi har i flere bede aviser, der har ligget der i flere år. Billig løsning.

Når der så er kommet ukrudt, kan man vælge om det skal fjernes, eller om dele af haven må være 'vildere'.

Fordelen ved kemiske løsninger, er at de går på en eller tokimede planter. Dvs. at man kan fjerne ukrudt (enkimede) i græsplænen uden at ødelægge græsset (tokimede). Der er desværre mange problemer med kemiske løsninger. De største er, at vi ikke ved hvad der sker, når de nedbrydes, eller hvordan påvirker de grundvandet.

Derfor er de mekaniske løsninger stadig bedst. Et skuffejern, en mælkebøttefjerner eller lignende. Det er mere besværligt, men du vælger hvilket niveau din ukrudsbekæmpelse skal være på. Hvis en del af din have er mere vild, giver du f.eks. pindsvin gemmesteder, så de kan tage de 'dræber'snegle der er i din have.

Der er dog muligheder for at rydde større områder, med f.eks en ukrudsbrænder. Du skal dog være forsigtig op mod huset eller andet brændbart. Ukrudsbrænderen bruger ofte også forsil gas hvilket øger co2 niveauet i luften. I bla. Lejre Kommune er man begyndt at dampe ukrudtet væk. Vi har en lille damper, som vi også bruger til at vaske vinduer. Og den kan gå meget målrettet mod ukrudt i græsplanen.

Når vi skal rydde indkørelsen eller fortovet, bruger vi en gammel metode, som vi ikke har set skulle give problemer. 1 dl eddike og 1 dl salt i en alm. havevandkande (10 l), som fyldes med varmt vand. Det tager alt! Og du ser resultatet allerede næste dag. Vi gav jorden under hækken en omgang før ligusterhækken sprang ud. Det tog græs, skvadderkål og alt det andet. Nu står hækken fint, men test lige på et lille område, før du risikerer at miste hele hækken.

Har du andre muligheder så kommenter endeligt artiklen.0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-Stephensen
Haven i starten af maj

Kære læser.

Haven står fantastisk fint nu. Vi har fået masser af vand og sol, og vi kan se hvordan alt kommer frem.

Vi er ikke så gode til at drive tingene frem, så det er lidt som planterne selv vil.

Stikkelsbær er allerede store

Salaten og ærterne kommer fint frem

Under den hjemmelavede rabarberklokke, er rabarberen fin og skal snart høstes. Måske er der en gang råd til en fin, engelsk rabarbarklokke, som man kan købe online.

Grønkål og rødbeder er snart klar til at komme i jorden. De har vokset på plantebordet udenfor, siden de blev priklet for 2 uger siden.

Kartofler og løg er på vej.

Vores høns er glade for det græs vi slår. Der var så meget, at der ikke var plads i komposten, så nu roder hønsene i det afskårne græs.

Når vi er hjemme får de ofte lov til at rode i haven, ellers er de i den store høsegård, hvor de har fjernet stort set alle planter.

Næste opgave er at genopbygge 2 af højbedene, som vinteren har ødelagt. Det bliver i bededagene, så grønkålen kan komme ud.

 

Vores smukke blåbær0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-Stephensen
ØKODAG søndag d. 13. april

Igen i år var vi på økodag, og se køerne danse. Det er en bybobegivenhed, der lokker mange børn og voksne ud på landet. For landbruget er det en mulighed for at vise hvor mælken i køledisken kommer fra, og give en forståelse for landbrugets store betydning de travle familiers liv og hverdag.

For os på landet, er det en forårbebuder, for selv om køerne kommer i stald om natten lige nu, så er dette endnu et tegn på, at vinterdvalen er slut. Nu skal der arbejdes.

Kalve på stald - http://youtu.be/0TZfRzS2fDo

Marken hvor køerne kommer ind - http://youtu.be/nJbso1iDh10

Læs mere på http://www.okodag.dk/.

Vi var igen i år på:

Stensbølgård

Johan Frederiksen og Kirsten Sivertsen
Smedevej 18, 4070 Kirke Hyllinge
 
 


0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2014
Vinterhaven

Selv om det er vinter har vi alligevel behov for friske krydderurter.

Men hvordan sikrer man sig at de er friske og lækre?

Under udsalget fandt vi en stor lanterne i et byggemarked, som vi omdannede til et drivhus. Der var plads til 5 krydderurter fra suermarkedet, som får lidt mere jord og plads.

Og så var det bare at fylde den sydvendte vindueskarm op med andre kryderurter og vores stevia.

Duften er helt ubeskrivelig. Så er der fiske urter til vi kan bruge haven igen.0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-Stephensen
Efter julen

Kære bloglæser.

Glædelig jul, jeg håber, at du er kommet godt over julen.

Nu truer et nyt år, med masser af dejlig tid i haven, på altanen eller i vindueskarmen. Nu burde det være en tid, hvor man kan kikke ud og nyde stilheden og vinterpausen.

For dig med have, tænker man lidt på, om man alligevel skulle slå græsset en gang mere, eller tage noget af det ukrudt, der er kommet op.

Men, men, men skulle man ikke lade græs og ukrudt være, og håbe på en januar med frost og sne, så haven eller parken kan stå i den smukkeste vinterpragt, og man kan få lov til at lege på kælkebakken.

Indtil det bliver dejligt koldt og vinterligt, så er det bare, at tage en varm frakke på, og gå en tur ud, som f.eks. Holbæk Fjord hvis man bor der, eller til det nærmeste vand eller skov. 

Er man den heldig ejer af høns, kan man nyde hvordan de støvbader.

Jeg ville have svoret på, at jeg ALDRIG skulle have høns. Men de er så gode for sjælen. Jeg nyder at se dem rode i haven, og spise deres æg. De er utroligt kælne, og nyder at komme hen til en. De er overhoved ikke tamme, der kender bare den hånd, der fodrer dem.

Min ynglingsbeskæftigelse om vinteren er at gå på http://www.impecta.se/, og planlægge hvilke planter vi skal have næste sommer. Impecta har mange gamle nordiske sorter, som måske ikke ser ud af noget, men som smager fantastisk.

Jeg ved ikke hvornår vi som forbrugere, accepterede at frugt og grønsager kun skulle se flotte ud, men ikke måtte smage af noget. Vi købte nogle gule tomater, som selv om de voksede i en plantesæk, smagte af sol og sommer.

Så kan supermarkederne beholde deres kedelige tomater fra drivhuse, der er drevet for hurtigt frem.

Med ønsket om et godt nytår, og en god plantesæson.0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2013
Halloween og græskar

Græskar

Et af efterårets dejligste grønsager er græskar.

Den kan bruges som lygte, og indmaden kan spise

Her er vores græskar klar til at få et uhyggeligt ansigt.

Oliver var god til at fjerne indmaden.

Indmaden var renset for tråde og klar til, at bruge i mad og bagværk.

Kernerne blev kogt i saltet vand. Så er de bredt ud på en bageplade og sat i ovenen ved 250 C til de fik farve.0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2013
Åbent Landbrug

Den 15. september er det Åbent Landbrug. Hvor økologerne holder åbent hus i foråret, er det resten af landbrugets tur i efteråret.

Her kan man ikke bare se traditionelle landbrug, men også minkfarme. Vi kommer nok aldrig til at besøge en minkfarm, men derfor er det alligevel vigtigt, at vide hvad man er imod.

Vi besøgte en svineproduktion i Kr. Hyllinge, for det er da interessant, at vide hvor vores mad kommer fra. Ungerne kan se og røre ved dyrene, og få en forståelse for, hvad der normalt ligger i køledisken (Maglehøjgård, Vintappervej 80, 4070 Kr. Hyllinge).

Når man som vi bor på landet, er det en kærkommen lejlighed, at mødes med de landmænd, som vi ofte kun ser på landevejen.

 

 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2013
Stevia - sukkerplanten

For 3-4 år siden købte jeg en pose Steviafrø i Sverige. Et af dem blev til en plante, der i de første år, bare blev til en ranglet plante, der ikke kunne bruges til noget.

Så i år skete der noget. Den begyndte at skyde og jeg kunne tage stiklinger af den.

Stiklingerne skal bare i vand i en 2-3 uger, så danner de rødder, og så kan de prikles over i en potte.

Her er de næste planter. Lidt små men de skal nok komme.

Sukkerplante (Stevia rebaudiana) er en opretvoksende, kompakt staude med modsatte, sødtsmagende og klæbrige blade. Bladenes søde smag skyldes steviolglykosider (hovedsageligt steviosid og rebaudiosid), der gør bladene 15 gange sødere end almindeligt sukker.

Fra bloggen http://steviaopskrifter.blogspot.dk/ har jeg fundet følgende:

STEVIA PLANTENS SØDHED
Steviaplantens sødhed ligger i bladene. Stevia er mange gange sødere end sukker.
1 skefuld hjemmelavet Stevia pulver – med top på – søder som en kop sukker (250 ml.)

1. ANVENDELSE FRISKE BLADE
Brug et eller to friske blade i din the eller myntethe eller hvor du normalt kommer en skvat sukker i en sauce eller en ragout.

2. ANVENDELSE TØRREDE BLADE
Tør bladene og fremstil dit eget Stevia pulver.

FREMGANGSMÅDE
Høst alle Stevia plantens blade. Tør dem. På en moderat varm efterårsdag kan dine stevia blade hurtigt tørre i fuld sol – det tager ca. 12 timer.

Placér bladene på en gammel avis i et område med god luftcirkulation (ligesom du tørrer krydderier).

Når bladene er tørre, kan du knuse dem enten med hånden, i en morter eller i din kaffekværn.

Du kan anvende Stevia i denne pulveriserede form og justere den mængde du mener skal til for at opnå den ønskede sødme.

Vid at Stevia pulveret er 30 gange sødere end sukker.

TOMMELFINGERREGEL
1 skefuld hjemmelavet Stevia pulver – med top på – søder som en kop sukker (250 ml).

3. FREMSTIL STEVIA SIRUP
Du kan fremstille din egen Stevia sirup ved at tilføje en kop varmt vand til 1/4 kop frisk, fint-knust Stevia blade. Denne mixture skal stå i 24 timer og så i køleskab. Denne Stevia sirup er god til at søde drinks.

(alle rettigheder tilhører http://steviaopskrifter.blogspot.dk/)0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2013
Høns i haven

Vi købte 3 Isa Brown høns i juli måned. Det er typiske æglæggere, som lægger et æg hver dag.

Vi har aldrig spist så mange æg, og brugt æg. Men de smager fantastisk, meget bedre en industriæg,som buræg, skrabeæg eller økoæg.

Vi ved hvad vi har puttet i hønerne og det smager man i ægget.

Vi var nogle luksusdyr der brugte lidt penge på et nyt hus. Men det var nemt at samle, og så er det nemt at rentgøre.

 

Vores Merle (en labador/dalmatiner blanding) elsker at løbe efter hønerne,så vi har måtte bygge en indhegning, som hun ikke kan komme i.

Tøserne går og hyggesnakker.

En god udsigt over haven. 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2013
Efterår og høst

Ok jeg indrømmer!!!

Jeg er lidt et madøre, så efteråret er min årstid. Jeg plukker og plukker, der hvor jeg kan komme til, i haven og i skoven.

Det er så dejligt, at se frugterne på træerne og grave sine grønsager op.

Vores blommer er færdige, men anden omgang hindbær er på vej.

Vores svenske bøftomater i trafiklysfarver. De grønne kan syltes.

Vi har også sat kartofler, for at sikre nye kartofler til jule middagen. Dem vil vi følge i bloggen.

Jeg har ikke været så meget på i sommeren, for hvorfor spilde tiden foran pceren, når det har været en så fantastisk sommer.0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2013
Sommer, sommer, sommer ...

Jeg har jo slet ikke tid til at skrive på bloggen, men man kan jo tage pc'eren eller tabletten med ud i haven.

Glæsslåning

Jeg slår kun græsset en gang om ugen. Plænen får ikke tilført gødning, fordi den beynder at blive tør. Efter en uge uden regn, så kunne vi godt bruge en del mm. Helst om natten - tak

Vanding
Endnu en gang finder vi ud af, at vandtønden på 250 liter er alt fo lille, til det behov vi har i haven.

Men grøntsagerne, bæerne og frugtræerne skal have vand. Husk på at frugttræerne specielt de små og dem i espallier skal have en spand vand om ugen.

Frugt og bær

Æblerne er på vej og hindbærrene kan spises nu. Vi har blandet forskelle sorter af hindbær, og indtil nu har den ene sort ikke udkonkurreret de andre, så vi har bær i flere måneder.


Koldskål
Ca. 4 personer
 
250 ml kernemælk

500 ml ymer

50 ml sukker

1 vaniljestang

revet skal fra 1 citron

2 skærme hyldeblomster eller en smule koncenteret hyldeblomstsaft.
 
Rør først ymer og kernemælk sammen.

Skrab kornene ud af vaniljestangen, riv citronskallen fint og tvær det ud i sukkeret.

Rør sukkere, vanilje og citron ud.
Hvis du laver den med hyldeblomst, så læg blomsterne i og lad det trække i køleskabet. Bruger du hyldeblomst saft, kan den bruges efter et par timer.
 0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2013
Økodag søndag den 21. april 2013

Her lukkes de økologiske køer ud på græs for første gang efter en lang vinter i stalden. Det sker præcis kl. 12.00 men kom i god tid og ta' madkurven med. De fleste gårde holder åbent kl. 10.00-14.00.

Vi var en tur i Kirke Hyllinge hos Johan Frederiksen og Kirsten Sivertsen, Stensbølgård, Smedevej 18, Kyndeløse, 4070 Kirke Hyllinge, som har lagt græs til vore fødder tidligere.

Der var fint besøg af handelsminister Pia Olsen Dyhr og den nye formand for Danmarks økologer Per Kølster.

 
 

Se mere på http://www.okodag.dk0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-Stephensen
En eksplosion i haven

Endeligt sker det vi har ventet på hele vinteren, og så kommer så hurtigt, at man næsten ikke når at få det hele med. Men efter en nat med regn, kan man se alt spire. Kulturplanter og ukrudt.

Ærter under filten

Mandeltræet i blomst.

Blommetræet i blomst.

En dejlig fugtig have, hvor græsset skal slås igen, for anden gang i år.0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2013
Bliver det aldrig forår?

Det er påskeuge. Bilforhandlerne har aflyst dagene hvor man kunne skifte til sommehjul, og her til morgen har det sneet igen.

Bliver det da aldrig forår? Selv om påsken ligger tidligt i år, så burde vi have mere varme, spirrende planter, fordi solen står jo lige så højt som i september.

Men vi kan forberede os til et hektisk forår. Planter kan sættes til at forspire og oprydningen kan færdigøres.

Vi har samlet æggebakker i pap gennem efteråret og vinteren. Dem der ikke bliver brugt til påske, fylder vi med spirejord og sætter et frø i hver fordybning.

Når planterne er kommet op, og vejret er til det, kommer de udenfor med plastik omkring. Det er ikke nødvendigvis kulden, der slår dem ned, men derimod blæsten.

De første nætter kommer de i det kolde udhus. Efter et par dage er de klar til at blive plantet i jorden. Igen med plastik over for at beskytte dem mod blæsten.

Så forår kom nu!!!1 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2012
Syltetid

Gem dine frugter og grønsager

En blommetræ, masser af blommer, masser af sukker og glas = Ren nydelse.

Vores blommetræ gav masser af blommer til at gnaske og 4 små glas (som på billedet) og 2 liters glas med syltede blommer.

Vi forsøgte også med blommegrød, som var dejlig syrlig.

De blommer vi ikke kunne spise eller sylte, har vi skåret i 4-dele uden sten og fået 2 4 liter poser, som nu ligger i fryseren.

Syltede blommer

1 kg blommer uden sten
600 g sukker
100 ml lagereddike
100 ml vand
1 tsk. Atamon

Dag 1:
Blommerne vaskes og tørres helt. Stene fjernes, og placeres i et sylteglas.

Rør sukker, vand og eddike sammen i en gryde og bring langsomt i kog. Kog i et minuts tid og tag af varmen, og lad det stå i 4-5 minutter til afkøling. Hæld siruppen over blommerne i glasset. Luk glasset og stil det til afkøling.

Dag 2:
Siruppen sis fra glasset i en gryde og bringes i kog. Når den koger hældes blommerne forsigtigt i og simre med i ca. 5 minutter. Put blommerne tilbage i glasset, kog siruppen igennem en sidste gang, og lad det stå i 4-5 minutter til afkøling. Tilsæt en teskefuld Atamon - siruppen må ikke være over 85 grader!! Siruppen  hældes over blommerne i glasset. Luk låget til og gem på et koldt og mørk sted i et par måneder så smagen rigtigt kan udvikle sig.

Blommegrød (fra Arla (c) Karolines Køkken)

 • ½ kg blå blommer i mindre stykker
 • 2 dl vand
 • 125 g rørsukker (ca. 1½ dl)
 • 1 stykke hel kanel ca. 5 cm
 • Korn fra ½ stang vanilje
 • 1 spsk kartoffelmel
 • 1½ spsk vand
 • 1 spsk rørsukker

  Kom blommer, vand, sukker, kanel, vaniljekorn og -stang i en lille tykbundet gryde. Bring blandingen i kog under låg og kog grøden ved jævn varme i ca. 10 min. - rør af og til. Rør en jævning af kartoffelmel og vand. Tag gryden af varmen og fjern kanel- og vaniljestang. Kom jævningen i på én gang - under omrøring. Herefter må blommegrøden ikke koge. Rør grøden godt igennem og smag den til. Hæld grøden i en skål, drys med sukker og stil den derefter tildækket i køleskabet i mindst 2 timer. Server den iskolde blommegrød med mælk og drys med sukker. • 0 Kommentarer
  Skriv ny kommentar

  Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2012
  Bi-bo eller bestøv selv din have

  OPDATERET Opret et bo for vilde biler og humlebier i din have.

  Billede fra august. Her er nogle af bierne checket ud af hullerne. Alle lejlighederne var optaget.

   

  En almindelig brændeknude, kan blive et fint bo i din have. Det giver vilde bier og humlebier en beskyttet plads, hvor de kan komme rundt i din have.

  Vi har ikke boret særlig mange huller, men du kan sagtens have masser af bosteder i dit træstykke. Bor langt ind og gerne i begge ender. Et stykke som vores kunne have 15-20 huller i hver ende.

  Find en lun plads med læ til at sætte boet op. Hæng det op i en snor eller sæt det på en stolpe.

   

  Oliver synes det var sjovt at hjælpe til.

  Hav tålmodighed det tager lidt tid, men de skal nok komme.

  Prisen for dette bo var rundt regnet 1 kr. Vi hentede en knude fra brændeskuret, og borede huller i det. Vi brugte 2 søm som vi bankede i stolpen. Så savede vi hovedet på sømmet af, og bankede træstykket på plads. Ved at vende brændeknuden som vist, er der et naturligt tag på boet.

  Du behøver ikke fjerne rensehullerne. Det giver bierne materiale til at lave rum til æggene.

  Der findes mange flotte bi-bo, som koster mange penge, men er det ikke sjovere, at lave det selv?

  Nu venter vi på bierne ...  0 Kommentarer
  Skriv ny kommentar

  Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2012
  Tid for æbleblomster

  Vores Cox Orange træ er i fuld flor. Der har aldrig været så mange æbleblomster, som i år.

  Vi beskar træet i efteråret, og åbnede kronen. Det giver bonus nu.

  Det bliver spændende, at se om det giver mange æbler, eller om vi igen i år får en 'æbleryster', der blæser æblerne af træet.  0 Kommentarer
  Skriv ny kommentar

  Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2012
  Selvvandere

  Vi har sidste år købt 2 selvvandere i et byggemarked, og igen i år har vi fyldt flamingokasserne op med vand og lagt en plantesæk på.

  Her har vi tomater og agurker.

  Sidste år døde de første planter vi satte. Vi troede at det var kulde, der slog dem ihjel. Vi har senere fundet ud af, at det var blæsten der tørrede dem ud.

  Derfor har vi pakket kasserne ind i afdækningsplastik, og nu står planterne beskyttet mod blæst og den skarpe sol.

  Billigt men ikke så pænt drivhus.  0 Kommentarer
  Skriv ny kommentar

  Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2012
  Økodag 22. april 2012

  Vi var på Stensbølgård i Lejre (Kirke Hyllinge) til Økodag, for at se køerne danse. Vi kan varmt anbefale det til næste år.

   

  Der var fint besøg af Lejres borgmester og fødevareministeren  0 Kommentarer
  Skriv ny kommentar

  Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2012
  Nordens guld = Rodfrugter

  Jan

  Feb

  Mar

  Apr

  Maj

  Jun

  Jul

  Aug

  Sep

  Okt

  Nov

  Dec

  Persillerod

  Rødbeder

  Pastinak

  Jordskokker

  Selleri

  Gulerødder

  Søde kartofler

  Hvilke måneder kan du finde rodfrugter i butikkerne?  0 Kommentarer
  Skriv ny kommentar

  Skrevet af: Erik Grove-StephensenIndlæg fra 2012
  Genbrug af grill

  Gode venner havde en grill i overskud, og spørgsmålet om der var plads i haven, blev vendt og drejet på Solsortevænget.

  Grillen var en stengrill, som kan købes i diverse byggemarkeder til en ca. 3000.

  Vi tog den hjem og opdagede at midterpartiet var mere eller mindre ødelagt. Vi satte almindelige leca sten i midten, men for at beskytte dem mod varmen, blev de malet med en cementopløsning.

  Og det virker!

     0 Kommentarer
  Skriv ny kommentar

  Skrevet af: web76369Indlæg fra 2012
  Lav dine egne plantekasser

  Du kan købe gamle frugtkasser, som du kan sætte dine potter i. Men hvorfor ikke lave dem selv?

  De er bygget af det vi nu havde i skuret.

  Det er nemt og den store er 60 X 30 cm og de små er 30 X 25 cm.

  Brug altid større søm, end du regnede med. Kassen skal holde til noget.  0 Kommentarer
  Skriv ny kommentar  TalkActive Blog - Copyright 2017 - Talkactive ApS - all rights reserved.